Jaartal: 1997

Harde kaft met stofwikkel, 20,5 x 29 cm , geïllustreerd

Bladzijden: 112

Uitgeverij Artis-Historia

Mijn beroep? Dieren!

Het vierde en laatste boek van Jan Desmet bij Artis-Historia. ‘Mijn beroep? Dieren!’ was een vervolg op ‘Dieren in sport en spel’ uit 1995. Na de sportievere omgangsvormen met dieren handelde dit boek over mensen die met dieren hun brood verdienden. Het opende met een overzicht van de meest courante dieren ‘op de arbeidsmarkt’, in het bijzonder schaap, geit, rund, varken, konijn, kip, kalkoen, gans, eend, paard en hond.  

Het tweede deel bood een inkijk in het leven van mensen met een dierenberoep, te weten een bioboer met melkgeiten (Renaat Devreese, werd in 2001 landelijk bekend omdat hij tijdens de mond- en klauwzeercrisis zijn hele stapel moest laten afslachten), een slakkenkweker, een dolfijnentrainer, een valkenier, een olifantenoppasser in de Zoo van Antwerpen, een papegaaienkweker, een rundveefokker (Belgisch witblauw), een met wereldtitels overladen hondenkapster, een professionele vogelgids-reisleider en een hoefsmid bij de bereden politie in Brussel.  

Dieren in sport en spel’ en ‘Mijn beroep? Dieren!’ hadden moeten deel uitmaken van een vierluik rond Belgen & beesten, waarbij de delen drie en vier over respectievelijk mensen met hobbydieren en over dierenbeschermers zouden handelen.

De firma Artis-Historia vierde in 1998 haar vijftigjarig jubileum, maar dat gebeurde onder dreigend gesternte. Op zoek naar een verhoogde rendabiliteit schrapte het bedrijf in haar uitgavenbeleid (waaronder de reeks over Belgen & beesten) en veranderde nogal abrupt haar oude spaarpuntensysteem. In 2001 werd het verlieslatende bedrijf door De Post overgenomen, maar daarmee was haar zwanenzang ingeluid. September 2004 legde Artis-Historia definitief de boeken neer. Failliet. Geen enkele overnemer bood zich aan.

Alle boeken van Artis-Historia worden nog regelmatig via het internet, op rommelmarkten of in tweedehands zaken te koop aangeboden.


naar boven

home site Jan Desmet