Jaartal: 1995

Harde kaft met stofwikkel, 20,5 x 29 cm , geïllustreerd

Bladzijden: 128

Uitgeverij Artis-Historia

Inhoudstafel
Woord vooraf & Slotwoord
Boek in de pers


Dieren in sport en spel

Dieren in sport en spel’ was het eerste boek met een overzicht van alle sporten en spellen met dieren in België. De meeste foto’s waren van Johan De Meester. Aan bod kwamen zowel de bekende als minder bekende sportdisciplines met paarden, honden (inclusief een zwemwedstrijd voor honden in Sint-Baafs-Vijve en een straathondenkoers in Appelterre (foto rechts), paarden, duiven en vinken (zangsport).

Evenveel aandacht kregen folkloristische tradities met ganzen (trekken, gooien, kappen en rijden), hanen (vechten, kappen en kraaien; foto onder kraaihanenliefhebbers), varkens en ezels (koers) en kikkers (kruien). Het bijna uitgestorven ‘knuppelen’ van katten gebeurde met een pluchen poes en de ‘rattenschieting’ van Zaffelare (op levende dieren) was tijdens het maken van het boek reeds enkele jaren bij wet verboden.

Dieren in sport en spel’ kwam begin augustus 1995 in roulatie (Franse vertaling: ‘L’Animal dans le sport et le jeu’) en haalde een verkochte oplage van 30.000 stuks. Het boek kreeg nieuwsitems op de regionale tv-zender Focus (30 augustus 1995) en in het VTM-Nieuws  (live interview televisiejournaal 13.00 uur op 13 september 1995).

Inhoudstafel:

Woord vooraf 6

De gans trekken, gooien, kappen en rijden 8

De kat knuppelen 22

Boogschieten naar de rat 27

Koersen met het varken 33

Kruien met de kikker 37

Het paard: draf, galop, jumping, mennen, steeple-chase,
military, uithouding, western riding, polo, horse-ball,... 40

De duif melken 58

De haan vechten, kappen en kraaien 70

Zangsport met de vink 85

De hond: straatkoers, windhondenrennen, coursing, sledehondensport,
agility, fly-ball, cani-cross, schapendrijven,... 96

Vermaak met cavia, ezel, koe, geit, konijn,... 122

Slotwoord 126Woord vooraf & Slotwoord

Klik op afbeeldingen voor leesbare versie.Pers:

Kop: ‘500.000 Belgen spelen met dieren’  Het Nieuwsblad 31 augustus 1995

“... een rijk beeld van de gebruiken met paarden, honden, duiven en vinken, die in het land de populairste sport- en speldieren vertegenwoordigen.” Het Volk, 14 september 1995

“…een bijzonder boeiend boek”  Het Laatste Nieuws, 16 september 1995

“Enkele uitzonderingen niet te na gesproken, gaat het om zeer actuele informatie. De auteur is zich ter plekke gaan vergewissen van speelwijze, entourage, ambiance, verbetenheid van de spelers, behandeling van de dieren. Hij heeft met de toeschouwers en spelers gesproken, met de fanaten en de tegenstanders. Resultaat is een objectief, feitelijk relaas, zonder te oordelen of te veroordelen wat trouwens, luidens voor- en nawoord, de bedoeling was. Als een boeiend verteller verhaalt hij wat hij zag en hoorde. Terzelfder tijd hangt de auteur een correct beeld op van spreiding en organisatievormen wat het boek meteen een zeer documentair karakter verleent.”

(…) “Gezien de aangename schrijfstijl, de mooie illustraties, het documentaire surplus, is de eindbeoordeling ‘beste koop’ in de categorie ‘vulgariserende wetenschap’ gerechtvaardigd.”  Erik De Vroede in  Sportimonium, jaargang 1995 nummer 4

“We herkennen Desmet weer helemaal in zijn neutrale positionering want hij laat zich principieel nooit voor een kar spannen; zowel Gaia als het andere kamp krijgen bij hem geen poot in huis.” De Krant van West-Vlaanderen, 25 augustus 1995

“Bij het lezen van zo’n boek, dat het leren tot een waar genot maakt, rijst echter een akelige vraag: is onze dierenliefde wel echt en diep in ons hart gegrift of is het bij sommigen - bij velen misschien? -  niets anders dan schijnheiligheid? (…) Ik kan het boek warm aanbevelen.” Woef, december 1995 (Boek van de maand)

naar boven

home site Jan Desmet