Jaartal: 2013

Slappe kaft, 21 x 23,5 cm , geïllustreerd

Bladzijden: 110

Uitgave Provincie West-Vlaanderen

Inhoud

Tentoonstelling

Signeersessie

TelevisieHet Fort van Beieren


Het Fort van Beieren in de Brugse deelgemeente Koolkerke is in België het best bewaarde fort uit de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). Hoewel aangelegd door de Fransen kreeg het de naam van de Duitse keurvorst Maximiliaan II Emanuel van Beieren (1662-1726). Het stervormige Fort van ruim 20 hectare bestond uit aarden wallen en grachtengordels. Er is nooit slag geleverd. Na 1800 deed het dienst als kasteelpark, weiland, bos en streng bewaakt jachtgebied.

In 1998 werd het Fort van Beieren eigendom van de provincie West-Vlaanderen. Eind 2012-voorjaar 2013 is een bastion van het Fort in zijn oorspronkelijke puntvorm hersteld. 

In opdracht van de provincie West-Vlaanderen schreef Jan Desmet een boek over de geschiedenis en natuurhistorie van dit intussen voor het publiek opengestelde domein. Hij raadpleegde publicaties over de militaire ontstaansgeschiedenis van het Fort en interviewde Koolkerkenaren die het in 1956 afgebroken kasteel nog hadden gekend. Voorts praatte hij met ex-vogelvangers, de nazaten van de jachtrechthouders en de boerenfamilie van het Fort.  

Door dit ‘veldwerk’ achterhaalde hij nooit gepubliceerde wetenswaardigheden, inventarisaties, plannen en foto’s over het verleden van het Fortdomein. 

In het boek vertelt hij onder meer over de beruchte kasteeldames die op het domein hebben gewoond en de verdwenen vogelkolonie, begin twintigste eeuw een van de schaarse plekken in België waar blauwe reigers en aalscholvers voor nageslacht zorgden. Ook over het vroegere bosbeheer en de flora van toen en nu verschaft dit boek de nodige informatie.

Het boek rolde op 1 juli 2013 van de pers en kost 10 euro. Het is te verkrijgen in het Provinciehuis Tolhuis, Jan Van Eyckplein 2 te 8000 Brugge. 

Info of bestellen kan via tel. 0800/20.021 of hierInhoud


Woord Vooraf

De Brugse Ardennen/De ster van Koolkerke

Frontstreek 1701-1713

Frans fort met Duitse naam

Het verdwenen kasteel

Petronilla en Mathilde, kasteeldames met pit

Het verboden oord

Opgepast, de jachtopziener ziet u!

Reigers kappen in het bos

De sijsjeslijmer van de Kasteeldreef

Moeder Natuur in kaki

In oorspronkelijke staat

Geraadpleegde bronnen

Dankwoord

ColofonTentoonstelling


Naar aanleiding van de verschijning van het boek organiseerde Geert Van Mulders van het Koolkerkse Feestcomité in de kerk van Koolkerke een tentoonstelling over het Fort van Beieren (van 7 juni tot en met 31 augustus 2013).

De foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens de opening van deze expositie op vrijdag 7 juni 2013.


Signeersessie

Op zondag 7 juli 2013 hield Jan Desmet in Koolkerke een druk bijgewoonde signeersessie voor de eerste honderd gratis exemplaren van het boek (zie foto’s onder). 


Televisie

Op Focus-WTV vertelde Jan Desmet eind september 2013 in de reeks Het Provinciaal Domein over het Fort van Beieren te Koolkerke bij Brugge dat in 1998 door de provincie West-Vlaanderen is aangekocht. De inbreng van Jan is te zien vanaf 08:50 minuten in de uitzending. Herbekijk hier

naar boven

home site Jan Desmet